След шест часа разисквания депутатите решиха -  правителството да ускори

...
След шест часа разисквания депутатите решиха -  правителството да ускори
Коментари Харесай

След шест часа спор депутатите решиха: Да се ускори приемането на еврото

След шест часа разисквания депутатите взеха решение -  държавното управление да форсира подготовката по приемането на еврото на 1 януари 2024 година Единната валута би трябвало да влезе в действие с курса на централната банка - 1 евро за 1,95583 лева

 

Парламентът разпореди на държавното управление да форсира процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 година, при курс 1,95583 лева за 1 евро.  Със 157 гласа " за ", 28 - " срещу " и 23- " въздържали се ", Народното събрание (НС) одобри препоръчаното от ГЕРБ-СДС решение, заяви Българска телеграфна агенция.

 

В поддръжка гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ". От " Възраждане " бяха срещу, " Българска социалистическа партия за България " се въздържаха, а " Български напредък " гласоподаваха с " срещу " и " въздържал се ".

 

С решението се разпорежда на Министерския съвет (МС) в съгласуваност с Българска народна банка да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и с страните, участващи в механизма зa oбменните курсове (ЕRM II), с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 година

Правителството в съгласуваност с Българска народна банка и другите виновни институции да форсира и процеса на техническата подготовка за приемане на еврото, според Националния проект за въвеждане на еврото, признат от Министерски съвет на 27 май 2022 година, гласоподаваха депутатите. 

 

България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро, е записано още в решението.
 
Като изискване за поддръжката му  от " Българска социалистическа партия за България " желаеха точка първа от решението да бъде - Народно събрание разпорежда на Българска народна банка до 30 ноември т.г. да даде на Народното събрание относителен стопански разбор за преимуществата и провокациите от присъединението на България към еврозоната. Левицата настоя също да отпадне фиксирането на 1 януари 2024 година като целева дата за приемане на еврото. Искането беше отхвърлено - " за " бяха 21 депутати, срещу - 149, 36 народни представители се въздържаха.

 

Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че няма гаранция, че ще ни одобряват в еврозоната при този курс, при който сме в паричния съвет. " Да " на европейската интеграция, само че влизането в еврозоната по политически съображения е извънредно рисково, откакто държавните институции отхвърлят да ни показват техните разбори, добави той.

 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов прикани вносителите да отдръпват решението или най-малко да не го одобряват в този момент. По думите му това бързане без постоянно държавно управление, на фона на разширяващи се инфлационни процеси в еврозоната и идна тежка зима, е незаконно и безконтролно. Една бъдеща смяна и контрактуван различен курс (евро-лева) надалеч няма да са казус, сподели Костадинов и даде образец със Словакия. Според " Възраждане " българският лев е една от най-стабилните валути в света. Костадин Костадинов сподели даже, че се готви " заличаване на българския лев и финансова неустойчивост в страната ".

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че се спекулира, че България или ЕЦБ би могла да одобри някакъв друг курс. Тя напомни, че 44-ото Народното събрание е приело решение на 30 януари 2020 година,, съгласно което при договаряне на централен курс на лв. към еврото министърът на финансите и шефът на Българска народна банка оферират, поддържат и гласоподават позиция за централен курс 1.95583 за едно евро.  Атанасова съобщи, че България ще вкара от 1 януари 2024 година еврото само при този курс.

 

Йордан Цонев (ДПС) изясни, че 44-ото Народно събрание е взело това решение поради опасенията от срив на лв. и суматоха, и с него са успокоили българските жители. Той разяснява, че може съответният орган в Европейски Съюз да вземе друго решение, само че последната дума по изискванията за влизане в еврозоната има Народното събрание с ратификацията на съответния акт. Така че, в случай че не е по курса, казахме тогава, няма да има ратификация, добави той.

 

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев разяснява, че сега Народното събрание дава мандат на финансовия министър, на министър-председателя и на гуверньора на Българска народна банка за какъв курс да договарят с Европейската централна банка и им споделя, че нямат право да се съгласяват на никакъв различен курс. Той уточни, че от Политическа партия също няма да одобряват нищо друго.

 

Асен Василев отбрани енергично позицията на партията си за приемането на еврото. Той съобщи, че еврото е постоянна валута, до момента в който левът не е постоянна лавута, тъй като единствено български вложители дават заеми в лв., а всички задгранични - в евро. Руската рубла също не била постоянна валута, по думите му.

България за финален път е имала постоянна валута и е можела да взима и да дава заеми след Първата Световна война и преди края на Втората международна война, уточни някогашният финансов министър. Малко по-късно целият златен запас на България е изпратен в Москва и това е моментът, в който левът визия да бъде мощна валута, тъй като няма поръчителство, безапелационен бе Василев.

Ако това не се случи при закрепения курс нито държавното управление, нито Българска народна банка могат да го одобряват. Ако ние сме в Народното събрание, няма да приемем нищо друго с изключение на закрепеният курс, акцентира Асен Василев.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР